URSA - TORSTAI 7.2.2008

Hokkasen Jari veti tämänkertaiset treenit, kun Minnalla oli mitä ilmeisemmin jotain työesteitä. Onhan se kiva saada tähän touhuun välillä vähän uusiakin näkökulmia.

OHATTU TREENI

Kovasti oli aitapyöritystä - mitä toki kakkosluokassa paljolti onkin. Näistä selvittiin kunnialla, Ursa on kuitenkin melkoisen kuuliainen. Helsingin kisojen jälkeen, vaikka hehkutinkin sitä, miten taakseohjaukset toimivat hyvin, niin totta sekin, että moiset systeemit välillä ihan turhaan hidastaa koiraa, ei anneta sille lupaa mennä. Toki täytyy välillä jarrutella ja ottaa haltuun, mutta pitkät peruutuksetkin hidastaa, jotta peruttaapa vaikka pari askelta vähemmän, jo se vie ajasta ainakin sekunnin sadasosia - todettu on, että niillä on yllättävän paljon merkitystä. Jarruttelee ja ottaa hanskaan, mutta vähän myöhemmin - antaa koiran tehdä, mennä, suorittaa. Ei Ursa noin vain kuitenkaan karkaa käsistä.

Ensimmäinen varsinainen kompastuskivi oli putken jälkeen aita, tässä en meinannut luottaa siihen, ettei Ursa menisi puomille, otin kohdan jaakotuksena, se oli kuitenkin hidas ja nopea repäisevä liikahtamiseni keppejä kohti tipautti Ursalta riman, kun jätin se niin voimakkaasti selän taakse. Saatiin kohta toimimaan silläkin tapaa ihan hyvin, että perussysteemillä otin putkesta tullessa "neästä kiinni" ja pyöräytin siivekkeen ympäri, meno suuntasi kuitenkin voimakkaasti jo kepeille, ei Ursa edes vilkaissut puomille, ei sille annettu vaihtoehtoja.

Se mitä Jari sanoi on tosiaan totta, sitä intoutuu treenaamaan "vaikeampia", erikoisempia ohjauskuvioita (jaakotus (vastakäätö), sylikääntö yms.), opettaa koiran menemään näillä tavoilla kaarrokset tiukasti, mutta samalla unohtaa treenata näitä peruskuvioita, opettaa koira menemään tiukasti ihan sillä tyylillä, että pyöräyttää sen siivekkeen ympäri ilman ylimääräisiä kääntövääntöjä. Kuitenkin keppien jälkeisellä aidalla kurvi saatiin huomattavasti tiukemmaksi jaakotuksella kuin peruspyöräytyksellä - mitä opimme tästä.

Suoran Ursa meni vauhdilla ja puomin jälkeiset aidat meni varmimmin valssilla, vaan saatiin myös hyviä vinkkejä poispäinkääntöönkin. Täytyy ottaa työn alle ihan lenkeillä. Namit kummassakin kädessä, koira esim. vasemmalla puolella vasemmassa kädessä kiinni, käsi vaihtuu oikeaan ja samalla itsekin kääntyy oikean kautta 180 astetta, koira myös ulkokautta pyörähtäen, tekee siis käden ohjauksen mukaan ihan samalla lailla mitä ohjaajakin. Sama toiseen suuntaan.

ITSENÄINEN TREENI

Putki ja neljä aitaa, niillä jo saa kaikkea kivaa aikaiseksi. Nyt len intoutunut näistä välistävedoista ne on hauskoja ja iskostunut mieleen Aaltosen Mikon vinkit Oulun HuPiJa keikalla. Se toimii oikeasti. Vähempikin kyllä, mutta pieni puolivalssin tyyppinen väliin, pidemmässä kuljetuksessa pakkovalssityyppisesti. Kuitenkin Ursan saa välistä hyvin pienillä liikkeillä. Takaa se hyppää jos käsi on kaukana kropasta, huiskaukset toimii ja jos käsi on lähellä kroppaa saan sen kulkemaan mukanani hallussa kunnes käden heitolla yli aitojen.