Olipas erilaiset tokotreenit vaihteeksi. 13.1.2008

Sonja veti porukkaa, uuden vuoden kunniaksi uudentyyppinen lähestymistapa kouluttamiseen ja koulutus-sessioiden rakenteeseen. Pääasiassa niin, että vastedes koulutusvuorossa on vain yksi koira kerrallaan, Sonja pystyy paremmin keskittymään koirakoihin ja koirat eivät saa yliannostusta, ehkä paremmalla panoksella osaa pistää itseäänkin likoon koiralleen. Yhteistreenit koskee lähinnä paikkamakuuta tai jos nimenomaan haluaa häiriötä johonkin tiettyyn liikkeeseen.

Tämän kertaiset treenit alkoivat ohjaajien kouluttamisella. Luvassa hauska ja hyödyllinen koulutuspeli. Pareittain, toinen ihmisistä oli ohjaaja ja toinen koira. Sonja kuiskasi ohjaajalle mitä koiran pitäisi tehdä. (Minun ja Mörrin Markun liike oli itsensä ympäri oikealle pyörähtäminen, itse olin ohjaaja.) Koiran piti olla yritteliäs. Ensimmäisessä vaiheessa demonstroitiin sitä, mitä saavutetaan, jos ainoa sana, mitä saa käyttää on "ei". Tästä seurasi todella äkkiä turhautuminen ja enemmänkin ärsytys. Seuraava vaihe oli, että sai sanoa vain "hyvä", tämä tuotti parempaa tulosta. Lopulta sain näyttää "koiralle", mitä haluan sen tekevän. Hauska ja silmiä avaava tuo peli oli, ihminen on liian monimutkainen ja montaa asiaa yhtäaikaa ajatteleva eläin, että sitä pystyisi näin yksinkertaisella kaavalla kouluttamaan. Lisäksi ihminen monimutkaisuudessaan tarvitsee kymmnen kertaa enemmän toistoja mitä koira... Oivallukset, "eillä ei saavuta kuin turhautumisen", "välitön palkka ja sen oikea aikaisuuden merkitys", liikaa ajattelee mitä toinen tekee, eikä sitä mitä itse tekee. Huomio omaan toimintaan! (Metka avaava hetki, kun kädestä pitäen näytin Markulle, mitä sen pitäisi tehdä, niin se kiinnitti huomionsa ihan täysin siihen mitä minä tein, eikä siihen mitä minä sain hänet itsensä tekemään!) Valaisevaa. :D

Meidän tämän päiväiseksi liikkeeksi Sonja oli miettinyt seuraamisen ja oikea-aikaisen palkan. Lelulla palkaten, pieni leikkihetki, Ursa vauhdista mukaan "Seuraa." ja HETI, kun katsekontakti hyvä ja sellainen, minkä haluaisin sen olevan niin vapautus ja palkka, sama uusiksi, nopeatempoisesti palkaten. Patukka karkuun, poipäin koirasta, eikä saalista juoksemaan suoraan kurkkuun...

Paikkamakuu otettiin kolmen koiran voimin (Saana, Ursa & Halti), Ursa oli vähän levoton, nuuhkaili ja asettautui vatsalleen, ei ollut ihan sellainen paikkamakuu mitä haluaisin sen olevan. Vapautin makuulta.

Lisänä halusin ottaa henkilöryhmää. Otin vapaana seuraamisena, ihan ei ollut hallussa miten se pitää suorittaa, mutta kiertelin ihmisten ympäri ja pysähdyin tuplat ihmisten lähellä. Ursa toimii ok. Seuraamista treenataan vaan tuon lelun kanssa, niin saadaan siitä varmasti intensiivisempää.

Tästä lähtien joka toinen sunnuntai treenit on Laajavuoressa ja joka toinen sunnuntai Lievestuoreella, lasilandian läheisyydessä. Täytyy tsekata paikka ja miettiä lähdenkö sen verran kauemmas treenailemaan.