MAANANTAI 17.9.2007

LUNA

Luna muorin maanantaitreenit ovat taas olleet ja menneet. Muorilla on selvästi intovalo syttynyt päässään.

Kepeillä lähdettiin liikenteeseen. Ensimmäistä kertaa oli täyspitkät kepit vietävänä (vaikkei tarpeen vielä olisikaan, mieluusti vielä kuudella harjoittelisin). Luna kulkee edelleen hyvin nenä namissa kiinni kuljetettuna kummaltakin puolelta. Enitenhän tuntuu vaativan malttia nimenomaan ohjaajalta, pitää tuoda koira tarpeeksi pitkälle yhden kepin ohi, ennenkuin siirtää toisen taakse - siitä hätiköinnistähän tuo epäsujuvuus lähtee. Luna on sinänsä helppo ohjattava/opetettava esimerkiksi kepeillä, sillä sillä on valtavasti kärsivällisyyttä ja malttia. Luna ei yritä mitään ylimääräistä - muuta kuin pysyä asiassa vain.

Pituuttakin Lunalla oli hienosti tälle päivää. Tuntui, että melkein hinkui hyppäämään - kerran jopa varasti istumasta ja ampaisi pituuden yli ennen kuin kerkesin reagoida mitenkään - tuijotin vain monttu auki mamman kaahailua. Aloitettiin kolmella (vai kahdella....?) palikalla ja kerta kerralta yksi palikka lisää. Neljällä mentiin yli reippaasti ja näidenkin etäisyyttä toisiinsa sai vähän venytettyä. Namitäti motivoi kummasti hyppäämään. Ei ainakaan toistaiseksi yritäkään astua tai juosta palikoiden yli. *kop kop*

Pöytä. Johon ei oikeastaan apuja ohjaajilta tarvita. Yksi apuohjaaja oli kyllä kaikkien tarpeiksi jokaisella esteellä, niin tälläkin. Luna on keksinyt agilityn Suuren Idean - NAMITÄDIT! Tarkoitushan on siis juosta suorinta mahdollista reittiä pitkin toimettomana seisoskelevan namitädin tykö, mikäli väliin jää jokin este, se tulee suorittaa.... Niinpä.... Namitäti piti siis tsekata ensin, vaan pysyipä Luna kyllä asiassa sitten taas, kun nameja ei herunut kuin minun kädestäni. Hienosti Lunalla on malttia (tietysti), ei ole rouvalla mikään kiire odottamasta.

Putkea tehtiin ensin suorana ja sen jälkeen kaartuvana. Ensin namitädillä putken ulostulolla, sen jälkeen lähdettiin Lunan kanssa yhtäaikaa ja namia sai minun kädestäni (namitäti oli poissa näköpiiristä, selän takana). Pitää jättää nuo namitädit pois, mielummin toimia tästedes niin, että nami on kupissa maassa ja vetäjä/apuvetäjä on vain vartijana, jotta estää namin saamisen, jos Luna oikaisee tai ohittaa esteen.

Aata tehtiin 4-6 toistoa. Kaikki ihan nappisuorituksia. Hyvin seisahtuu ylösmenolla (hihnassa) ja kehoituksesta jatkaa, odottelee hyvin alastulolla, eikä sillä ole kiire minnekään.

Toisaalta metka opettaa agilityä koiralle, joka on täysin jo aikuinen ja osaa niin paljon arjessa toimimisesta valmiiksi. Lunalle ei tarvitse tilanteissa opettaa esimerkiksi paikalla olemista tai malttia - Lunalla on sitä roppakaupalla omasta takaa ja kokemuksista kummuten.