MAANANTAI, 20.8.2007

URSA

Täytyy heti samana iltana vielä purkaa millaiset olivat tämän illan Tanjan vetämät treenit Ursalla. Päälimmäinen olo on positiivinen :), onnistuttiin monessa, opittiin paljon uutta ja saatiin kehuja. Mikäs siinä siis. :)

Ensin voisi purkaa itsenäisen harjoituksen rengas, pituus, kepit -suora. Otin rengasta kaikista mahdollisista kulmista, yritin tyrkyttää Ursaa hyppäämään sivusta - vaan ei. Ursa suoriutui LOISTAVASTI. Tehtiin myös ihan renkaan lähellä kasia, pystyin ottamaan tosi tiukkaa kasia - Ursa osaa hypätä TODELLA vinosti. Hyvin tehty. Täytyy vielä kokeilla takaahyppyä renkaalla - se on kuulemma haastavaa. (Tanja sanoikin, että oli kuullut Ursan viime tiistaisesta brassailusta.... Rengas on ehdoton yhteinen lempiesteemme. :) Sillä on kiva kikkailla vaikeitakin ja näyttäviä kulmia.)

Lisäksi kummaltakin puolelta eli kumpaankin suuntaan rengas, pituus ja valssilla takaisin renkaalle. Tästäkin Ursa suoriutui hienosti. Koko suoraa kun teimme, niin pari ekaa kertaa Ursa meni kepit hienosti, mutta sen jälkeen meni useasti penkin alle (jätti kesken / ohitti välejä). Pöh. Viimeiseksi onnistunut suoritus ja pois. Saisipas nuo kepit taas kuntoon....

Lähdöt meni vähän surkeasti tänään taas. Kisoissa ei mitään, mutta nyt treeneissä taas. :( Onkohan rengas niin houkuttava, ettei vain millään malttaisi pysyä hiipimättä.

HERRALAN KULMA

Toisena ohjauskuviotreeninä oli Herralan kulma (joku Herrala (ilmeisesti Vili Herrala) on käyttänyt / kehittänyt). Tämä oli kuopion kisoissakin viimeisellä radalla. Kaksi estettä 90 asteen kulmassa, jotka koira siis suorittaa ulkokautta. Tässä treenattiin kummaltakin puolelta ohjaamista, neljällä eri ohjauskuviolla. Uuna, valssilla, mäkelöillä (**huom.) sisäkulmassa ja ulkokulmassa. Hetken kesti pyöräyttää oma pää tajuamaan ohjauskuviot. Auttoi kovasti sama mitä tein kisoissa. Kävin toistuvasti läpi päässäni kuviot ja kuljin niitä askeleinä, pyrin hahmottamaan. Tätä prosessia helpotti kyllä se, etten nyt joutunut radalle ensimmäisenä (mitä olin viime viikolla, kun oli vuoromme olla ensimmäisiä), vaan sain rauhassa makustella.

Uuna meni ok. Hätäilin itse. Kun Ursa käy kierroksilla ja se on vilkas, minun pitäisi olla korostetun rauhallinen - mutta nopea. Eka kulma oli tosi avoin (=helppo), kerta kerralta suljettiin (lähemmäs 90 astetta), ehkä kolmannella suorituskerralla oli ysikympissä. Parilla ylimääräisellä toistolla sain oman toimintani harkitummaksi ja rauhallisemmaksi - heti suoritukset parani. Saavutin taas sitä rauhallista mieltä, mikä kisoissa osoittautui yhdeksi ratkaisevaksi onnitumisen avaimeksi.

840214.jpg

Valssit on minulle sopiva ohjaustapa ja valsseina onnistuikin kummankin puolen hyvin. Tanja kehui kovasti taas Ursaa, että se on jo pitkällä agilityssä. Se osaa lukea rataa itse tosi hyvin ja lukee myös hyvin nimenomaan kättäni - voin siis jo nykyään esim valssissa kääntyä jo kohtuu aikaisin ja peruuttaa, Ursa seuraa kättäni. Tanjan mukaan konkarikoirat seuraavat nimenomaan kättä.... :) Huisia.

840215.jpg840216.jpg

Edessä eli sisäkaarteella tehdyt mäkelät onnistui hyvin. Kyn kierähsin itse oikealle onnistui kerralla. Kun piti pyörähtää vasemmalle (ja ottaa koira mäkelöiden jälkeen siis oikeaan käteen), niin tyrkytin siihen väkisin ja useasti toistaen valsseja tai puolivalsseja tai jotain valssin ja mäkelöiden välistä. Jotenkin en vain mil-lään saanut päähäni miten se tehdään. Ilmeisesti tuo, jos ohjauskuvio suuntautuu oikealle, on minulle haastavaa. Oikea on heikompi puoleni tms. Jokatapauksessa täytyy hioa sitäkin koordinaatioon. Ursa toimi kyllä edelleen loistavasti.

Herralan kulman ulkopuolella tehdyt mäkelät sain kerralta oikein. Kumpaankin suuntaan ja Ursakin teki hienosti. Ihan nappiin, ei valittamista.

840217.jpg840219.jpg

Kaikenkaikkiaan nämä useat ohjauskiemurat oli kiintoisia, kuinka monella eri tavalla voikaan saman kulman tehdä (ja sitten kuitenkin teen vahvimmalla - valssilla). Hieno juttu oli se, että Ursalla oli kokoajan kivaa ja tekemisen meininki päällä, kesti ihailtavan hyvin toistoja. :) Tämän Tanjakin huomioi ja piti hyvänä juttuna, moni muu olisi jo pistänyt pelin seis. Hieno Ursa!

SISÄKULMA JA ULKOAKIERTO

Milläköhän nimellä tätä toista ohjausharjoittelua sitten kuvaisinkaan (edellä oleva "otsikko" ihan oma kuvaukseni siis, ei virallinen nimi missään määrin). Jokatapauksessa kaksi aitaa niinikään 90 asteen kulmassa. Aita ja toinen radan suuntaisesti vasemmalla, joka piti kiertää ukokautta. Tähänkin oli kolme eri ohjauskuvioita, jotka piti treenata. Aalta tultiin, tähän treenipätkään siis saatiin useamman kerran Aan kontaktejakin, ylösmenolla nami, alastullessa istahtaa edelleen hienosti, jolloin saa namin kädestä.

Ensimmäinen kuvio ekalta aidalta kuljetuksena, huiskaus, twisteri ja toinen aita. Tämä sujui upeasti, ainoat sössimiset olivat omiani, eka yrittämällä saatiin halutusti kyllä onnistumaan, mutta katsekontaktissa koiraan täytyy olla tarkempi. Kolme toistoa taisi olla (?) ja kehuja satoi. Luetaan toinen toisiamme hyvin.

Toinen kuvio oli valssilla, eli aita ja kun koira on vielä hyppäämässä, niin selkeä näyttö ja tiukka haltuunotto, kroppa on kääntynyt selin hyppysuuntaan, jotta koiran liike ei jatku eteenpäin vaan se kääntyy. Nami koiralle, kun tulee mukaan ja kierrolla oikeaan seuravan aidan yli jne. Sujui hienosti tämäkin. Näistä kuvioista Tanja oli haltioissaan, olemme kuulemma lahjakas pari, yhteistyö on hienoa. Ursa toimii loistavasti ja itse luen koiraa hyvin ja toimin oikein vaistonvaraisesti (odotan, annan tilaa, otan kiinni jne. tilanteen mukaan). Vautsi vau! Osaapas tässä ollakin polleana nyt. :)

Viimeinen kuvio samalle kulmalle, joka samalla oli päivän uusi juttu eli sylikääntö. Tämän alkuharjoittelua kotosalla on hyvä treenata namin kanssa niin, että koira on edessä, naminyrkki viedään AIVAN polveen/reiteen kiinni, sen jälkeen ulkokautta kiepsautus ympäri, ottaen samalla pari peruutusaskelta. Sama kummankin puolen (vaikea selittää, vaan itse asian nyt tietäen, ymmärrän jatkossa mitä selittämisellä haen). Tämä olisi pitänyt jo viime viikolla antaa kotitehtäväksi, vaan kun ei annettu, niin teimme helpotettuna ohjauskuvion. Yhdellä aidalla vain siis, koira edessä ja namin kanssa polveen, ohi ja ulkokautta kiepsautus ja aidan yli. Onnistui kertaheitolla.

Treenasin tuota namilla kääntöä kentän laidalla odotellessani. Oikealla puolellani kääntyy hyvin, mutta vasemmalla ei, pitää namilla väkisin pakottaa Ursa kääntymään nimenomaan ulkokautta (koiran näkökulmasta myötäpäivään). Tätä hetken mietittyäni tuli mieleen, että olen opettanut Ursalle toko sivulletulon edestä kiepsauttamalla tällöin Ursa kiepsahtaa vastapäivään (sisäkautta) ja varmasti on koiralle vaikea hahmottaa mitä erilaista yhtäkkiä haenkaan.... Trenin paikka - täytyy tehdä tästä Ursalle selkeästi eri jutuu kuin sivulletulosta.

KOKO RATA

Viimeisenä koitoksena koko radan suorittaminen - kerralla oikein. Rata muodostui siis seuraavasti, pussi, aita 90 asteen kulmassa, jota vastapäätä aita ja Herralan kulma, jonka suoritin valssilla, kulmasta Aalle, aalta toiseen kulmaan, joka tehtiin sillä kuljetus-huiskaus-twisteri-hässäkällä, Aalle takaisin ja irtoaminen aidalle. Ideana oli nimenomaan tehdä se niillä kuvioilla, mitkä tuntui itselle luonnollisimmalta ja sellaisilta, että suoritus varmasti onnistuu. Onnistuihan tuo. Noh... Kolmannella lähdöllä. :) Ekalla kerralla lähti pussin ja aidan jälkeen tsekkaamaan herkullisen Aan... Pieni neuvohetki Tanjalta, täytyy aidan jälkeen saada Ursan huomio jollain tavalla, tehdä jotain yllättävää, kiljaista tai pyöräyttää vaikka kärrynpyöriä, jos se sitä vaatii. Myös tuohon väliin voisi ottaa puolivalssin, jotta koiran saa skarpiksi. Toisella kerralla olin itse vähän liikaakin ajan hermolla ja kiljaisin sen huomioon jo ennenkuin se oli edes aidalle kerinnytkään.. Hienosti Ursa toimi juuri niin kuin halusinkin, eli otti huomiota minuun. Itse sössin siis, koirassa ei mitään vikaa. Kolmas lähtö meni ihailtavan hienosti ja ohjauskuviotkin sujui. Aan ylösmenokontakteilla oli namit, alastullessa palkkasin hienosti istuvaa. :)

Kaikkiaan hienosti sujunut päivä. Kepit nyt vähän ärsytti sentään, samoin lähtökärkkyminen (ohjauskuvioissa en istuttanut, vaan lähdettiin vapaasta olosta hyppimään). Koska samalla kohtaa kenttää oli aikasempi ryhmä alkeiskurssi (me Lunan kanssa plus muut ryhmäläisemme), niin nameja ja muruja oli kylvettynä, näitä Ursi kävi jutteluhetkinä nuuskuttelemassa ja imuroimassa - ärsyttävää kyllä sekin, kielsin ja annoin namia taskusta. Nooh, pääasia, että suorittaminen on pääasia, eikä radalla tehdessämme ajattele muuta kuin yhteistyötä.

Tanja pitää meitä kisavalmiina - ollaanhan noissa oltukin, viime lauantai osoitti jotain, jotta itsekin luotan siihen, että voimme jatkaa kisaamista. :)

Päivän oppi asteikolla, SUURI.

** Lukijoille tiedoksi, mäkelät ovat siis sama asia kuin persjättö, eräs Mikko Mäkelä on kuulemma käynyt kouluttamassa JATtilaisia -90-luvulla ja tuonut mm. nämä mäkelät tullessaan. Mäkelä itse ei ole kehittänyt ohjauskuvioita, kunhan vain vienyt oppia eteenpäin. Lienee tamperelaisia, joten Treella ja Jkl:ssä ainakin tehdään mäkelät, kun toiset tekee persjätöt..... Selvityksenä kyseleville epätietoisille. :)